TOP 25 Active Directory Interview Questions and Answers to help you prepare for your next job interview

By | September 8, 2022

Active Directory Interview Questions, Ad Interview Questions, active directory interview questions and answers, active directory questions and answers, Active Directory Questions, Active Directory Interview Questions And Answers L3, Active Directory Questions And Answers, Active Directory Replication Interview Questions And Answers, Active Directory User Management Interview Questions

active directory questions and answers

Have you been looking for active directory interview questions and answers? Here are some of the best 25 interview questions and answers for experienced and new candidates to study and prepare well.

We’ve listed below some of the greatest 25 active directory interview questions and answers for both experienced and fresh candidates to study and prepare well.

The most popular active directory interview questions and answers are listed below.

Q1. What is Active Directory?

Ans. A Microsoft Windows-based server or computer uses an active directory to store information about domains and networks.

Q2. What is the default protocol used in directory services?

Ans. The LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) non-payment protocol is used in directory services.

Q3. What is SYSVOL?

Ans. All area controllers in the domain receive the simulated fillings in SysVOL folders, such as users, group policies, and so on. The SysVOL file maintains the server’s copy of the domain’s public files.

Q4. What does AD mean by FOREST?

Ans. A forest can host a large number of AD domains by using a split schema for AD. All DCs in the forest share this plan and use it hierarchically among themselves.

Q5. Kerberos is a trusted authentication protocol used in enterprise applications.

Ans. A secure verification protocol, Kerberos is used to verify client applications on the network. Secret-key cryptography is used to guarantee secure verification.

Q6. What are lingering objects?

Ans. If a field controller does not exist for a gap of time that is longer than a gravestone’s lifetime, lingering objects can exist.

Q7. What is Active Directory Schema?

Ans. A directory service collects data by using objects and attributes described in a lively directory schema.

Q8. What are the parts of AD?

Ans. AD is composed of the following elements:

  • Physical structures: Domain controllers and sites.
  • A domain can be one of a number of trees or part of a forest.

Q9. What is Infrastructure Master?

Ans. The Infrastructure Master is responsible for maintaining customer and group information and the universal catalog.

Q10. What should be included in the scope of the project?

Ans. Users can gain access to network resources by logging onto a domain, which is a place where network resources are gathered. There may be numerous servers holding the resources.

Q11. What is subnetting?

Ans. A subnetwork is a group of networked computers that share a common routed IP address prefix in Internet Protocol-based computer networks.

Q12. What are organizational units?

Ans. Organizational Units are a serious design factor impacting policy, security, competence, and administration charge. Organizational Units are an LDAP (X.500) pot sub-domain element with similar properties to domains.

Q13. Do we use Active Directory clustering? Why?

Ans. Active Directory does not require a field controller to be clustered. It is unnecessary to cluster two or more Active Directory servers.

Q14. What is the role of RID Master?

Ans. An AD object can be uniquely identified using RIDs for conveying exception IDs.

Q15. What is child Direct Current?

Ans. A child sub-area controller (Child DC) is nested under the root domain controller and shares its namespace.

Q16. What is Active Directory Recycle Bin?

Ans. t’s possible to re-establish accidentally deleted Active Directory objects without using a backed-up AD database or rebooting the area controller in Windows Server 2008 AD.

Q17. What is the function of replication in AD?

Ans. An organization can distribute index data across its infrastructure for increased availability, performance, and data protection by replicating it. Administrators can tune replication to occur based on their physical network communications and other constraints.

Q18. What is Mixed Mode?

Ans. Mixed mode enables Windows 2000 and previous versions of Windows NT Domains to function in the same area. In mixed mode, some Windows 2000 functionality is disabled, while Windows NT 4.0 domain functionality is still enabled.

Windows 2000 domains are installed in mixed mode by non-payers. Backup domain controllers for Windows NT 4.0 domains may be present in mixed mode.

Q19. What is staleness?

Ans. When the local copy of a remote object’s name is out of date, the reference is said to be stale.

Q20. What is SID?

A variable-length identifier used to recognize a trustee or refuge principal is known as a Security Identifier.

Q21. What is the port number of Kerberos?

Ans. 88 is the port number.

Q22. What is the Global catalog’s port number?

Ans. The global catalog’s port number is 3268.

Q23. What is the port number for LDAP?

Ans. LDAP uses port 389.

Q24. How can I try to look schematic?

Ans. schmmgmt.dll can be listed using this command:

schmmgmt.dll was registered by using registries32.

Add the Active Directory schema to mmc using the snapin.

Open Schema Msc.

In the open administrative tool, schema.msc is available.

Q25. What is Native Mode?

Ans. Using all Windows 2000 Server domain controllers in an area allows organizations to take advantage of new Active Directory features such as worldwide groups, inter-domain group membership, and nested group membership.

The listed AD interview queries are the ones that job seekers should prepare for prior to going for an AD job interview.

[TOP 28 ] Interview Questions on System Administrator 2022

What is Active Directory: An Overview

Leave a Reply

Your email address will not be published.